Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

3 stvari, ki jih morajo otroci vedeti o denarju

3 stvari, ki jih morajo otroci vedeti o denarju

Večina staršev si želi, da bi bili njihovi otroci uspešni, zadovoljni, samozavestni, predvsem pa srečni. To seveda tudi jaz želim najinima otrokoma Simi in Samuelu.  

Že vrsto let ugotavljam, da se družine premalo pogovarjajo o denarju, otrok pa v pogovore ponavadi ne vključujejo. Otroci slišijo samo tisti tipični stavek: “Ne moreš imeti, ker nimamo dovolj denarja.” Poznate? 

Dejstvo je, da morajo vedeti, kako delati z denarjem. Ne mislite, da jim, da jim boste zaradi tega vzeli otroštvo, saj se da vse razložiti na čudovit način. Zapomnite si, da se otroci učijo neposredno od vaših dejanj.

ZELO POMEMBNO DEJSTVO

Na prestižni Univerzi v Cambridgu ugotavljajo, da se navade glede denarja ustvarijo pred 7. letom starosti!

O KATERIH TEMAH MORATE UČITI SVOJE OTROKE?

1. PODJETNIŠTVO

Večina ljudi se zaposli v nekem podjetju. Ne zato, ker nimajo “podjetniškega gena”, ampak ker jih podjetništva nihče ni naučil

Otroke morate spodbujati, da z vami delijo svoje ideje. Vprašajte jih za mnenje, kaj bi oni spremenili, kako bi oni ravnali - naj se počutijo koristne, naj začnejo razmišljat. Pustite jim, da razvijajo svoje ideje. Sprašujte jih, komu in zakaj, bi jih prodali/podarili. To so prvi koraki, ki so lahko za otroke izjemno zabavni. Pustite jim svobodo, saj ni tako pomembno ali so te ideje dejansko sprovedljive v poslovnem svetu ali ne.

3. VARČEVANJE

Varčevanje je odličen način, da otrok spozna, da stvari ne padejo iz neba. Priporočljivo je, da namensko varčujejo za igrače in stvari, ki jih želijo. S tem jim bomo dali odlične vrednote. To seveda ne pomeni, da jim nikoli ne kupite darila. Ko prihranita dovolj denarja, gresta moja otroka z največjim veseljem in ponosom v trgovino. Sta tudi bolj pazljiva. To je odlična popotnica za prihodnost.

3. POGOVORI O DENARJU

Pred njimi se pogovarjate, kako boste razporedili družinski proračun. Tudi beseda “naložba” naj bo v vašem besedišču. Pogovori naj bodo mirni in pozitivni. Nikakor nočete, da otroci besedo enar povezujejo s prepiri. Se ne znate razumno pogovarjati o denarju? Ste se že prijavili na delavnico Finančna inteligenca? Kliknite SEM.

Zakaj se morate prijaviti na delavnico?

1. Naučili se boste narediti vrhunski finančni načrt, ki vam bo pomagal uspešno voditi družinske finance. Na delavnici boste podrobno analizirali vaše trenutno finančne stanje in našli rešitve za vaše finančne težave.
2. Izvedeli boste, kako lahko vaše finančno stanje izboljšate že v nekaj tednih!
3. Naučili se boste razumno in optimistično pogovarjati o denarju.
4. Vedeli boste, kako otroke vzgajati, da bodo imel zdrav in pozitiven odnos do denarja.
5. Imeli boste iskrene pogovore o denarju, vaših strahovih in skrbeh. Smiljan in Helena bosta povedala, kako sta onadva rešila finančne težave in korenito izboljšala odnos.
6. Znali boste pravilno investirati denar, tudi če niste premožni.
7. Dobili boste vsa orodja, da družini zagotovite finančno udobje ali celo neodvisnost.
8. Družino boste zaščititi, če izgubite službo, zbolite ali se poškodujete.
9. Znali boste varčevati za prihodnost, ne da bi ob tem trpela sedanjost.

SE VIDIMO!

Helena