Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

Če bi lahko izbirali, ali bi rajši bili začetnik ali strokovnjak?

Če bi lahko izbirali, ali bi rajši bili začetnik ali strokovnjak?

Bi tudi vi bili rajši strokovnjak kot začetnik? Odgovor se zdi povsem preprost, mar ne? Pravzaprav večina ljudi sovraži biti začetnik, zelenec oziroma laik. Vendar biti začetnik ni tako slabo, saj začetniki nimajo pričakovanj in dokončnih slik, kako bi nekaj moralo izgledati. Um začetnika je veliko bolj kreativen in pripravljen na vzpone in padce. Si lahko zamislite, kaj vse lahko dosežemo s tem umom?

Poglejmo si 7 vidikov uporabe uma začetnika, in kako ga lahko uporabite v vašem vsakdanu:

1.    Orientirajte se na pot in ne samo na cilj

Ljudje smo navajeni misliti v sekvencah. Na primer, ko gremo po nakupih, naš um govori, kaj moramo kupiti in kje nakupovati. Naš um preskoči vse majhne stvari, kot so zvok dežja, hrup prometa, zaklepanje vrat... saj stvari izvede rutinsko.

Enako se zgodi, ko se naučimo nekaj novega in razmišljamo, ali lahko to uporabimo v prihodnosti, namesto na bi se osredotočili na naslednji korak prav zdaj. Torej ustvarjajmo korak za korakom in na poti v trgovino opazujmo in začutimo okolico, bodimo pozorni na mokro cesto pri vožnji do cilja.  Naj bo naše življenje orientirano na pot in ne samo cilj.

2. Če 7x padete, se poberite 8x!

Kot začetnik imate vedno več elana da uspete, saj ste pripravljeni na padce. Pomembno je, da sledite svoji srčni želji in poslanstvu ter kljub padcem ne odnehate in ste zvesti svoji poti.

3. Uporabljajte ideologijo »ne vem«  

V borilnih veščinah je um modrost bojevnika. Če borec želi preveč predviditi situacijo, gre lahko hitro kaj narobe. Ko se v vsakdanjem življenju borimo z velikimi izzivi, lahko predpostavljamo, da bomo izgubili, in ko je pred nami majhen izziv lahko napačno sodimo da je obvladljiv. Bolje je, da si ohranimo odprte možnosti in se odzivamo na okoliščine s prisotnim umom, ki ne predpostavlja. To pušča prostor za intuitivno mišljenje. Pusti vedeti, to je resnična modrost.

4. Živite brez »moram«

Vsakdo, ki deluje iz moram ne deluje iz srca. Kot začetnik lahko izbirate, kaj boste počeli, tako boste osvobojeni bremen, da karkoli morate. Za vsakega obstaja kombinacija, ki osrečuje, tako v poklicu kot v partnerstvu. Če se je potrebno stokrat ponovno pobrati, naredite to zato, ker sledite srčni želji in poslanstvu in ne delujete po navodilih, ki vam niso všeč, in po katerih ne želite delovati.

5. Izkoristite vaše izkušnje

Izkušnje so potrebne, saj nas obvarujejo, ko se slabe stvari ponovijo in vemo, kako odreagirati. Ko govorimo o umu začetnika, ne mislimo negativno, ampak predvsem kreativno in za nove izkušnje odprto mišljenje, s katerim si predčasno ne zapiramo vrat zaradi strahu pred neznanim.

6. Vsaj za trenutek zapustite svoj status strokovnjaka

Vsi smo strokovnjaki, tako v naših poklicih, vzgajanju otrok in naših hobijih. Najtežje je, ko želimo zapustiti vlogo strokovnjaka, saj takrat nimamo opore, kdo v resnici smo in tu se pojavijo dileme, kaj v resnici vemo. Kar vemo, je sidrano v preteklosti. Novi trenutki so za nas nove priložnosti in tu smo, da jih sprejmemo odprtega uma in pripravljeni za učenje.

7. Izkoristite trenutek v celoti

Se spomnite ko ste kot otrok v kinu prvič gledali film? Vse se je zdelo zelo navdušujoče, veliko, svetlo in mogočno. Iskreno vas je bilo strah, ko se je pojavila pošast in iz srca ste se smejali skupaj z ostalimi v dvorani, ko se je pripetilo kaj smešnega.

Sedaj si predstavljajte, da vsak trenutek podoživite tisti kino večer, in da prenehate živeti v sanjah prihodnosti. Potem bodo tudi običajne stvari postale navdušujoče, velike, svetle in mogočne.

Več o tem boste izvedeli v tečaju MotivAkcija v skupnosti Top Success Club.