Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

Kako preprečiti razočaranje

Kako preprečiti razočaranje

 življenju se moramo velikokrat soočiti z razočaranji, ki so lahko velika ali mala. Pri tem se na žalost preveč pogosto zatekamo k jamranju in pritoževanju nad našimi težavami, zaradi česar ob živce spravimo naše sogovornike.

Seveda naših razočaranj ne smemo ignorirati, ampak se z njimi soočiti. Kako to storiti, brez da obremenjujemo druge? Odgovor se skriva v tem, da se moramo naučiti, kako razočaranja konstruktivno premostiti.

Razočaranje je pomemben del naše osebnostne rasti, prav tako pomaga pri grajenju naše potrpežljivosti. Ko se naučimo soočati z razočaranji, postanemo močnejši.

Soočanje z razočaranji

Preden se lotite učenja novih načinov, morate prepoznati strategije, ki ste jih do sedaj uporabljali v tovrstnih situacijah. Vsi jih imamo. Ali ste segli po sladoledu? Ste se zaprli v svojo sobo? Ste si nalili kozarec vina in skušali pozabiti na vse?

Ko boste ugotovili, da vaše stare strategije ne delujejo več, boste pripravljeni odkriti nove.

Sledite naslednjim korakom, kako si pomagati naslednjič, ko vas bo nekaj razočaralo.

  1. Priznajte si svoje občutke.

Svoje občutke lahko izrazite tako, da ne obtožujete in kaznujete drugih. Gre se za to, da vas jezi situacija, ne ljudje. Naučite se izražati čustva, brez da napadate druge. Bodite spoštljivi, a vseeno povejte, kako se počutite. Ne razmišljajte o tem, ali je prav, da se tako počutite. Vaši občutki so vaši in v kolikor jih ne izrazite, vas bodo dušili in delali zagrenjene. Bodite pošteni do sebe in si jih priznajte.

  1. Zadevo poglejte s širšega zornega kota.

Tudi, če nas prizadene neka malenkost, se sprva nanjo odzovemo, kot da je nekaj hudega in velikega. Ko izrazimo našo bolečino, jezo, frustracije, pa je dobro stopiti en korak nazaj in pogledati širšo sliko. Ali menite, da bo tokratno razočaranje imelo na vaše življenje še kaj vpliva, ko ga prebrodite? Se ga boste jutri, naslednji teden ali naslednje leto sploh še spomnili?

Predlagamo, da globoko vdihnete in greste na sprehod. Ko si vzamete čas zase in na zadevo pogledate s širšega zornega kota, boste umirili svoje živce. Tako se bo lažje soočiti s situacijo. 

  1. Bodite močni in ne dvomite vase.

Kadar smo razočarani in prizadeti, se hitro počutimo, kot da smo izgube. Prepuščamo se negativnim mislim in razmišljamo, zakaj se ravno nam to dogaja, zakaj smo bili tako neumni in si sploh dovolili upati. Seveda nismo bili neumni. Ne dovolite si, da bi padli pod vpliv negativnih misli.

Niste edini, ki ste bili kdaj razočarani. Vsak človek se je že moral soočiti z neprijetno situacijo in namesto, da se ponižujete in dajete v nič, premislite, kaj bi lahko storili drugače. Učite se iz lastnih izkušenj. 

  1. Poiščite rešitev ali sprejmite kompromis

Vedite, da vedno ne more biti po vaše. Včasih je potrebno sprejeti tisto alternativo, ki je primerna tako za vas kot za tistega, s katerim se dogovarjate.

Naredite nekaj globokih vdihov, sprostite se in najdite pozitivne točke v vaši situaciji. Vsaka stvar je za nekaj dobra.

  1. Ponovno ocenite situacijo in uvedite spremembe, če so potrebne. 

Včasih pridemo v situacijo, ki nas razočara, ker imamo napačna pričakovanja. Dobro premislite, katere so vaše prioritete. V kolikor so razočaranja velika, razmislite, kakšne spremembe bi bilo potrebno storiti v vašem življenju, da se jim izognete.

Naučite se biti fleksibilni. Če si zastavite nove cilje, se boste lažje soočili s preteklimi razočaranji.

Nikoli ne obupajte!

Vsi uspešneži so se na svoji poti morali soočiti z razočaranji.

Zmagovalci preprosto ne odnehajo. Učijo se iz svojih napak in razočaranj ter sledijo zastavljenim ciljem.

Zlahka postanete svoj največji motivator. Ne podcenjujte moči vzpodbujanja in si recite: »To zmorem. Uspelo mi bo. Premagal bom težavo in postal boljši človek!«

Ne dovolite razočaranjem, da vam zbijajo samozavest. Priznajte si čustva in občutke, naučite se, kako se z njimi spopasti in najdite način, da postanete močnejši in uspešnejši. 

Potrebujete pomoč? Za samo 20 evrov + ddv na mesec lahko dobite dostop do najboljših vsebin s področja osebnostne rasti, posla, trženja, zdravja, odnosov, zakona privlačnosti in še in še. Učite se od 50 največjih strokovnjakov na svetu. Prijavite se lahko TUKAJ.