Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

Kako vzgojiti otroke v samozavestne, srečne in uspešne odrasle (in vodje!)

Kako vzgojiti otroke v samozavestne, srečne in uspešne odrasle (in vodje!)

Vsi želimo, da bi bili naši otroci srečni in uspešni. Radi bi, da bi bili pogumni, zavzeti in edinstveni. Želimo, da bi se počutili fantastično v svoji koži, da bi sprejeli svojo drugačnost in s srcem delali tisto, kar si želijo.
Kako to doseči? Starševstvo ni vedno lahko, česar se zavedamo vsi, ki imamo otroke. Kaj moramo narediti, da se v tem tekmovalnem svetu ne bodo vdali?

  1. ČUSTVENA INTELIGENCA

Čustvena inteligenca je nadvse pomembna. Izrazito vpliva na to, kako natančno zaznavamo, ocenimo in izrazimo čustva. Visoka čustvena inteligenca nam omogoči, da bolje razumemo ljudje in njihova čustva, hkrati pa zagotavlja sposobnost uravnavanja čustev tako, da spodbujajo intelektualno rast.
Pomembno je, da smo otrokom dober zgled. Ne smemo jim samo govoriti, kako se morajo obnašati, ampak se moramo tudi sami tako obnašati. Bolj vsrkavajo informacije, ki jih vidijo, kot tiste, ki jih slišijo.
Podjetje Talentsmart je testiralo več kot milijon ljudi in ugotovili so, da čustvena inteligenca v 58% vpliva na odločanje in delo vodji.

  1. KDAJ OTROKA POHVALITI?

Otroci vsekakor potrebujejo pohvale, da si izoblikujejo samozavest. Dobrodošlo je, da jih pohvalimo, vendar s tem ne smemo pretiravati. Otroci potrebujejo zaupanje vase in samozavest, ki jih bo naredila dobre vodje oziroma uspešne odrasle. Če jih pohvalimo vedno, ko vzamejo barvico v roko, bodo zmedeni. Samozavest bo na nek način lažna, česar resnično ne smemo doseči. Vedno pa jih pohvalimo za trud!

  1. UPORABIMO BESEDO “NE”

Ne smemo se strinjati s stvarmi, samo za to, da si “kupimo mir.” Iz enakega razloga ne smemo popustiti.
Otroci potrebujejo cilje, kar pomeni, da morajo biti vztrajni. Doživeti morajo veselje, ki pride ob uresničitvi ciljev. Beseda NE bo povzročila trenutno nejevoljo, a dolgoročno jim bo v takšnih situacijah koristila.
To pa seveda ne pomeni, da jim postavljamo naloge, ki jim ne bodo kos. Otroci navsezadnje potrebujejo igro in prosti čas, kjer razvijajo svoje socialne veščine in izražajo ustvarjalnost.

  1. NE BODIMO OBSEDENI Z OTROKOVIMI DOSEŽKI

Veliko staršev je obsedenih z dosežki svojih otrok. To lahko otrokom povzroči mnogo težav. Dejstvo je, da so najboljši voditelji obkroženi s sposobnimi ljudi, ker vedo, da vsega ne morejo narediti sami. Otroci, ki so vedno osredotočeni na lastne dosežke, to težko razumejo. Poskrbimo, da razumejo moč skupinskega dela, saj je to pomemben del odraslega življenja. 

  1. RAZLOŽIMO, KAJ POMENI TVEGANJE IN NEUSPEH

Starši pogosto poskušajo zaščititi svoje otroke, da ne bodo doživeli razočaranja. Ne pustijo jim, da tvegajo in se soočajo z negativnimi posledicami. Če otrokom ni dovoljeno doživeti padce, potem nikoli ne bodo razumeli tveganja. Uspeh v poslu je v veliki meri odvisen tudi od tveganja. Ne pozabite, pot do uspeha je tlakovana tudi z neuspehi (oziroma učnimi lekcijami). Večno jih ne boste morali varovati pred tem. Slej ko prej bodo odasli in se bodo zaradi tega težje znajdli. Bodimo jim opora, pogovarjajmo se z njimi, vseeno pa jim pustimo, da včasih tvegajo (pri tem seveda uporabimo zdravo pamet).

  1. VEDETI MORAJO, DA SMO TUDI MI “SAMO” LJUDJE

Starši smo otrokovi idoli in heroji. Včasih jim zaradi tega poskušamo skriti pretekle napake, da jih tudi oni ne bodo naredili. Resnica je pravzaprav čisto drugačna! Če ne pokažemo ranljivosti, bodo otroci dobili občutek krivde vedno, ko jim bo spodletelo.
Pomembno je, da smo z njimi odkriti in da delamo tisto, kar pridigamo!

  1. PUSTIMO JIM, DA REŠIJO SVOJE TEŽAVE

Če hočemo, da bodo otroci uspešni ali celo vodje, morajo znati reševati svoje težave. Včasih jim moramo pustiti, da se znajdejo sami. V nasprotnem primeru bodo vedno iskali nekoga, ki bo moral popraviti njihove napake. Tak človek ne bo nikoli postal vodja, imel pa bo tudi težave s samozvestjo.

Najpomembneje je, da imamo otroke radi, jim pustimo, da izražajo svoja mnenja, so ustvarjalni in pokažejo strast do nečesa. Pretirana strogost ni nikoli prava pot, kar pa velja tudi za popustljivost.
Za vas imam presenčenje! V Top Success Clubu imamo izvrsten tečaj z naslovom MotivAkcija za mlade. Tam se boste tako starši, kot otroci naučili, kako ostati nenehno motivirani, imeti dobre odnose in slediti svojim ciljem!