Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

Kako zagotoviti, da nas draga oseba ne prizadene

Kako zagotoviti, da nas draga oseba ne prizadene

 Verjamem, da ste tudi sami v dosedanjem življenju spoznali, da nam ne cvetijo le rožice, da živimo v svetu, kjer se ne cedita le med in mleko, temveč življenje prinaša tudi razne preizkušnje, ki testirajo našo osebnostno zrelost in psihično čvrstost. 

Eno takšnih bolečih preizkušenj nam prinašajo tudi ljudje, ki so nam blizu, jih cenimo in za katere verjamemo, da nas imajo radi v tolikšni meri, da nas nikoli ne bi prizadeli. Vendar se kaj kmalu zgodi ravno to: nekdo, ki ga spoštujemo in katerega dejanja ter mnenje cenimo, naredi ali nam reče nekaj, kar nas prizadene.

Poskusimo odstraniti čustveni afekt in razmisliti z golo logiko, kaj se je v resnici zgodilo. V svojem umu smo glede dotične osebe gojili neko podobo njene osebnosti. Predstavljali smo si, kakšna ta oseba je in kako ravna, ter menili, da se bo ta oseba vedno ravnala v skladu z našo predstavo o njej. Vendar nas je oseba v nekem primeru presenetila z drugačnim vedenjem od pričakovanega in nas, če je bilo to vedenje za nas negativno ovrednoteno, s tem prizadela. 

Kje leži razlog naše prizadetosti? V podobi te osebe v našem umu, na podlagi katere vzpostavljamo pričakovanja do nje, v resnici pa ta oseba ni skladna z našo podobo. 

Kaj lahko storimo?

Obstaja več možnosti, kako preprečiti, da bo prihajalo do prizadetosti in razočaranja v zvezi s to osebo, pogledali pa si bomo eno od pomembnejših, a pogosto prezrtih.

Skomunicirajmo naša pričakovanja

Naša pričakovanja do osebe temeljijo na naših vrednotah, za katere želimo, da jih ta oseba spoštuje. Kar pa vse preredko storimo, je določitev dejanj, oziroma neke vrste kriterijev, s katerimi ta oseba kaže, da spoštuje naše vrednote. 

Vzemimo primer izkazovanja ljubezni v partnerskem razmerju:

Obema partnerjema je pomembno izražanje ljubezni med seboj. Vendar eden od partnerjev meni, da je za potrdilo njegove ljubezni do drugega partnerja dovolj, da ga zjutraj poljubi in mu reče, da ga ima rad. Drugi partner pa goji drugačne kriterije izražanja ljubezni in si kot izraz ljubezni želi pogostejših telefonskih pogovorov s partnerjem tekom dneva, če je partner odsoten. Če se prvi partner ne odziva na telefonske klice ali sporočila čez dan, si lahko drugi partner neodzivnost razlaga, da ga prvi partner ne ljubi. Takšna razlaga sicer ne ustreza realnosti, vendar je logična posledica neuresničenih pričakovanj, kar vodi v prizadetost.

Vse, kar bi drugi partner moral storiti, je povedati prvemu partnerju: "Meni veliko pomeni, če me vsak dan pokličeš, kadar si zdoma, in mi poveš, kako si."

Da se izognemo nepotrebni prizadetosti, razmislimo in določimo kriterije in naša pričakovanja do osebe, ki jo cenimo, ter jih tej osebi tudi sporočimo. Ne dovolimo si, da bi bili prizadeti, ker z njo nismo podelili naših pričakovanj v zvezi medsebojnim odnosom. Naša prizadetost ne bi bila pravična ne do nas, niti do nam drage osebe.

Kaj pa lahko storimo, če hoče nekdo načrtno prizadeti? 

Ne pustimo mu! Zavedam se, da ni preprosto, ampak je mogoče. Če smo samozavestni, pozitivno naravnani in se cenimo, nas nobena opazka in slabo mnenje ne more prizadeti. O tem sem govoril tudi v 9. delu serije Mini Motivator, ki jo najdete TUKAJ.  Prepričan sem, da vam bo odprl oči.

Kaj lahko storite, da si izboljšate odnose, samopodobo in začnete živeti življenje, ki si ga zaslužite? 
Preprosto! Pridružite se nam v Top Success Clubu. Med 1000 urami video vsebinami boste našli tudi program ODNOSI, ki vam bo pomagal zgraditi kakovostna in dobra razmerja, in BigU Life System, ki vam bo dal vse orodja za samozavestno in uspešno življenje! Odšteli boste le 20 evrov + DDV na mesec. Pridružite se tukaj!