Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

Neverjetne koristi hvaležnosti

Neverjetne koristi hvaležnosti

Hvaležnost. Ko se ljudje pritožujejo nad svojim življenjem, jim rečem, naj se najprej osredotočijo na dobre stvari. Občutek hvaležnosti nas napolni z optimizmom, veseljem in radostjo. Bolj smo pozitivni in dogajajo se nam lepše stvari.

Hvaležnost je tema mnogih raziskav. Na prestižni ameriški univerzi Harvard so prišli do zaključka, da so hvaležni ljudje tudi srečnejši.

Kako hvaležnost vpliva na naše življenje?

BOLJŠI PARTNERSKI ODNOSI

Raziskave so pokazale, da hvaležnost znatno izboljšuje partnerske odnose. Če partnerju redno izražamo hvaležnost, zveza postane srečnejša in bolj trdna, prepirov je neprimerno manj, težave pa se rešijo hitreje in učinkoviteje. Odnosi se poglobijo in bolj smo odprti za novosti ter predloge.

POZITIVEN VPLIV NA ZDRAVJE

Številne študije so pokazale, da imajo hvaležni ljudje manj težav z visokim krvnim tlakom, manj bolečin, ki so posledica stresa, manjšo verjetnost, da zbolijo za duševnimi boleznimi in manj možnosti, da izgorijo.

Psihologa Robert A. Emmons in Michael E. Mccullough sta naredila študijo, kjer so udeleženci vsak dan v svoj dnevnik napisali nekaj stavkov. Prva skupina je morala pisati dnevnik hvaležnosti. Osredotočiti so se morali na pozitivne stvari, ki so se jim dogajale vsak dan. Druga skupina je pisala samo o neprijetnih stvareh, tretja pa o tistih, ki so se jim zdele pomembne. Po 10. tednih so bili udeleženci prve skupine znatno bolj optimistični, bolj so skrbeli za svoje telo in manjkrat so obiskali zdravnika.

BOLJŠI SPANEC

Na univerzi v Minessoti so ugotovili, da pisanje dnevnika hvaležnosti izboljšuje kakovost spanca. Spimo bolj mirno in neprekinjeno.

MOTIVIRA IN POVEČUJE PRODUKTIVNOST

Če zaposlene in sodelavce pohvalimo, so bolj motivirani za delo in posledično tudi bolj produktivni. Dosegajo boljše rezultate in raje hodijo v službo.

 

Kako se lotimo hvaležnosti? 

1. Dnevnik hvaležnosti

V zvezek nekajkrat na teden (lahko tudi vsak večer) napišemo seznam stvari, za katere smo hvaležni. Nimate časa? Prepričan sem, da to ni res. Če imate čas za družbena omrežja, klepet, televizijo in marsikaj drugega, imate tudi 5 minut časa za pisanje dnevnika hvaležnosti.

2.  Pogovori

Z družino ali partnerjem se vsak večer pogovorite, za kaj ste hvaležni. To je tudi odličen način, da vzgojimo optimistične, srečne in hvaležne otroke.

3. Listki, SMS-ji, elektronska sporočila …

Kadar smo hvaležni drugim, jim to napišemo, jih pokličemo ipd.

Hvaležnost je najmanj, kar lahko naredimo, da postanemo bolj opitmistični in srečnejši. Kdaj boste začeli?

Ste že član našega Top Success Cluba? Za samo 20 evorv na mesec lahko dobite vsa orodja, ki vam bodo pomagala uresničiti sanje. Kliknite TUKAJ.