Vodilni poslovni in motivAkcijski

trener, predavatelj in svetovalec v Evropi - za resno pomoč pri doseganju vaših osebnih in poslovnih ciljev

 
 
 

080 32 30

 
 
 

Košarica

 
 

CENTRALNE BANKE KOPIČIJO ZLATE REZERVE

CENTRALNE BANKE KOPIČIJO ZLATE REZERVE

Ko gre za naložbe v zlatu, vlagatelji pogosto vidijo svet v črni in beli barvi. Nekateri  imajo globoko, skoraj religiozno prepričanje, da je zlato neuporabno. Spet drugi vidijo zlato kot edino sredstvo, ki lahko nudi zaščito pred prihodnjo finančno katastrofo, ki je kot pravi analitična javnost vedno tik za vogalom. Naši pogledi so bolj prefinjeni in verjamemo, da zlato zagotavlja uravnotežen okvir za ocenjevanje vrednosti. Glede na trenutne ocene in politiko centralnih bank, vidimo zlato kot prepričljivo varovalko inflacije in v vlogi hranilca vrednosti.

Pojavljajo pa se dvomi v dejanske zaloge zlata centralnih bank, saj je že več kot 300 nizozemcev podpisalo peticijo, ki opozarja centralno banko naj ne bo tako zelo skrivnostna z zalogami zlata in naj končno obvesti javnost o dejanskih zalogah in lokacijah hrambe zlata. Bankam sporočajo, da je čas za revizijo zalog zlata, da se slučajno ne bi izkazalo, da je dejansko v obtoku veliko več jamstev za zlato, ko je zlata spravljenega v trezorjih centralnih bank. Tudi v Nemčiji je zaznati veliko nesigurnosti glede količin, vrednosti in kvalitete zlatih rezerv, ki so bile dolgo časa hranjene na različnih lokacijah po državi. Nemci se sprašujejo ali je 3,4 milijona kilogramov zlata v vrednosti 150 milijard € dejansko še v trezorjih oziroma ali to zlato res še obstaja.

Vsa ta previdnost in opozorila so signali, da se javnost dejansko zaveda posledic gospodarske in finančne krize, ki se je začela leta 2007 in želi preprečiti nove napake, ki bi jih na koncu plačevali davkoplačevalci. Javnost se je pričela zavedati, da je zlato edino sredstvo, ki ščiti državo in državljane pred finančnim zlomom.

Kljub vsemu pa v medijih vsak dan znova zasledimo nove podatke o povečanju zlatih rezerv držav iz celotnega sveta.                

Ali ste vedeli, da je Brazilija povečala svoje Zlate Rezerve prvič po letu 2008 in sicer iz vsega 1,7 tone na neverjetnih 35,3 tone zlata kot kažejo podatki na strani mednarodnega denarnega sklada. Med tistimi, ki so v istem času povečali zlate rezerve je tudi Turčija z 6,8 dodatno kupljene tone zlata ter Ukrajina z dodatnimi 300 kilogrami zlata.

Centralne banke povečujejo rezerve v zlatu, saj so države v prvi polovici leta 2012 kupile že 254,2 ton zlata, torej se lahko nadejamo več kot 500 ton na novo kupljenega zlata centralnih bank do konca leta in izpolnitev začrtanih napovedi po povečanju povpraševanja centralnih bank.

Kot je bilo pričakovati pa se je v zadnjih 14 dneh povečala tudi vrednost srebru, ki skozi zgodovinska razmerja vedno pridobiva na račun rasti cene zlata, še posebej pa srebru raste povpraševanje, ker se ga zelo majhen odstotek lahko obnovi in je tako omejen le na svetovne zemeljske zaloge.

Do konca leta 2012 je pričakovati upad vrednosti dolarja na račun volilnega boja in prikazovanja boljših gospodarskih rezultatov  in posledično rast plemenitih kovine vezanih na valuto dolar.

V primeru, če se zanimate za nakup plemenitih kovin, se prijavite na BREZPLAČEN POSVET TUKAJ!